alt

Luchtdrogen is het oudste én het meest langzame proces, om voedsel op natuurlijke wijze te conserveren, waarbij een luchtstroom langs het product gaat en waardoor het vocht uit het product afgevoerd wordt.

In veel landen, met een droog klimaat, wordt deze methode nog steeds toegepast om vis, maïs of andere producten te drogen. Producten worden op een hoge plaats opgehangen en in de zon en lucht gedroogd. Het kost even tijd en er gaat natuurlijk wel eens wat verloren maar het werkt al eeuwen.

Doordat het vocht ontrokken wordt is er geen voedingsbasis voor bacteriën en schimmels aanwezig, zij hebben immers vocht nodig om te overleven. Zolang het gedroogde product vochtvrij blijft is het zeer lang houdbaar.

Producten bestaan voor een heel groot gedeelte uit water (afhankelijk van het product tussen de 50% en 90%!). Het terugbrengen van het vochtgehalte levert dus ook een aanzienlijke gewichtsbesparing op. Groente en graanproducten drogen gemakkelijker dan bijvoorbeeld vlees. Vis en vlees zijn producten die lange tijd nodig hebben om te drogen. Dit komt omdat het eiwit niet te snel verhit mag worden om beschadiging van de structuur te voorkomen.

© 2010 - 2018 Hondenshop BeMellow | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel